Świat na dziecięcym talerzu cz. 2 Fiestuj w kuchni

Dlaczego jesteśmy pewni, że dzieci na pewno polubią meksykańską kuchnię? Bo jest niezwykle kolorowa, aromatyczna i.. radosna. Meksykanie cieszą się każdym rodzinnym posiłkiem, a obiad jest prawdziwym świętem w domu. Spróbujcie nie tylko ich pysznych dań, ale również sprowadźcie do kuchni i jadalni atmosferę fiesty.

Zanim zaczniecie gotować zapytajcie się dziecka z czym kojarzy mu się kraj Meksyk. Potem zerknijcie na mapę, obejrzyjcie uważnie flagę. Wytłumaczcie pociesze dlaczego mówi się tam po hiszpańsku. Starszakom dla zachęty zarysujcie wizję potraw będących połączeniem tradycji indiańskich, hiszpańskich i amerykańskich. Jeżeli dysponujecie czasem i ochotą zróbcie sobie sombrera z papieru technicznego i pokolorujcie je.  W trakcie gotowania czas może Wam umilić tradycyjna, meksykańska muzyka.

Tak jak pisaliśmy ostatnio [https://www.gotujzesmoby.pl/dla-rodzicow/swiat-na-dzieciecym-talerzu-cz.-1kuchnia-amerykanska] kuchnia meksykańska została zaimportowana przez USA, gdzie, szczególnie w stanie Teksas, powstała wyjątkowa mieszanka kulinarna nazywana kuchnią teksańską lub TEX-MEX. Dzięki Stanom Zjednoczonym potrawy meksykańskie podbiły świat i dotarły nawet do… Polski; ).

Kuchnia ta obfituje w potrawy z indyka, kurczaka i wołowiny. Bardzo lubiane przez dzieci – w naszej części świata – są również inne składniki: placki pszenne, tacosy, fasola i kukurydza. Jednak egzotycznego, niepowtarzalnego smaku dodadzą znanym składnikom przyprawy – chili, pieprz cayenne, czosnek, cebula, papryka słodka, oregano, kminek, kolendra, goździki.

Nie martwcie się jeżeli sami dopiero rozpoczynacie przygodę z potrawami zza wielkiego oceanu. Wyruszcie w tę podróż razem. Wspólna nauka bardzo zbliża i dostarcza wyjątkowych wspomnień. Dla początkujących przygotowaliśmy dla ułatwienia prosty słowniczek. Te nazwy na pewno są Wam znane, sprawdźcie – czy wiecie co oznaczają?

TACOS {czyt. takos}– jedna z najbardziej popularnych i znanych na całym świecie meksykańskich potraw. Jest to chrupiący placek wykonany z mąki kukurydzianej. Często występuje w formie tzw. taco shells czyli muszli, które nadziewać można dowolnym mięsem i warzywami. Przygotowywanie i jedzenie tacosów jest wielką frajdą dla dzieciaków, które mogą same decydować, z jakich dodatków skomponować swoją muszelkę. Tacosy podaje się również w formie trójkątnych chipsów, które, wykonane w domu, i delikatnie przyprawione, są zdrowszą alternatywą dla innych popularnych przekąsek imprezowych. Nazywane są one tortilla lub nachos i często podaje z salsami.

TORTILLA {czyt, tortija} – co innego oznacza w kuchni hiszpańskiej, a co innego w meksykańskiej. W tej pierwszej jest to rodzaj grubego omletu z pokrojonych w plasterki ziemniaków, często z dodatkiem warzyw, mięsa, ryb i przypraw. Zazwyczaj nazywana tortilla española lub tortilla de patatas. Najbardziej znana jest klasyczna tortilla chłopska, szczegółowo opisana w Don Kichocie, gdyż była ona ulubioną potrawą Sancho Pansy. Jej przyrządzenie polega na przysmażeniu cebuli na boczku, następnie pocięciu dwóch dużych ziemniaków w cienkie talarki i duszeniu ich w tłuszczu z cebulą, a następnie wylaniu na mieszaninę ziemniaków i cebuli trzech-czterech rozbełtanych i osolonych jajek. W wyniku tych zabiegów powstaje gruby, sycący omlet. Zdrowszą wersję można wykonać z wcześniej ugotowanych ziemniaków. Gdy do takiej tortilli dodacie groszek i szynkę, mało które dziecko się jej oprze. (Małym kucharzom  pozwólcie pokroić ziemniaki w pasterski oraz wymieszać jajka i zalać nimi  ułożone w naczyniu dodatki).

Wracając do kuchni meksykańskiej – tutaj tortilla to rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z mąki kukurydzianej lub obecnie częściej – pszennej. Tartillę stosuje się jako pieczywo i bazę do innych potraw. Placki nadziewa się na wiele sposobów i zawija. W ten sposób powstaje wiele odmian i znanych potraw jak na przykład…

BURRITO – pochodzi z kuchni tex mex i używa się do niej placków pszennych. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza „osiołek”. Meksykańska tradycja opowiada historię człowieka imieniem Juan Mendez, który sprzedawał tacos stojąc na ulicy, używając osła jako transportu dla siebie i dla jedzenia. Działo się to okresie rewolucji meksykańskiej (1910-1921) w Bella Vista w okolicy Ciudad Juárez, Chihuahua. Aby zachować żywność ciepłą, Juan wpadł na pomysł owijania żywności w duże, domowej roboty tortille. Odniósł spory sukces, a konsumenci przychodzili z innych miejsc na całej meksykańskiej granicy poszukując „żywności z Burrito”, co zostało ostatecznie przyjęte jako nazwa dla tych dużych tacos. Burritos, choć to jeden z najpopularniejszych przykładów meksykańskiej kuchni poza Meksykiem, w Meksyku jako takim nie są bardzo popularne poza północną częścią kraju.

ENCHILADA {czyt. enczilada}– sos lub oparte na jego bazie tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego „dodać paprykę chili;) Oczywiście ze względu na stopień pikantności nie jest to dodatek, który można polecić dzieciom J

SALSA – to po prostu sos. Najpopularniejszy to pomidorowy i…

GUACAMOLE {czyt. głakamole}- sos przyrządzany na bazie awokado. Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy.

CHILLI CON CARNE {czyt. czili kon karne} – pochodzi z Teksasu. Oznacza po prostu „papryka z mięsem”. Jest to potrawa bardzo prosta i polega na połączeniu mielonego wołowego mięsa, papryki ostrej i łagodnej, pomidorów oraz fasoli. Na szczęście ostrością dania można „sterować” i dostosować do młodych brzuszków. Taki rodzaj gulaszu starsze dzieci są w stanie wykonać samodzielnie. W połączeniu z tortillą lub ryżem może stać się jedną z ich ulubionych potraw.

QUESADILLA {kesadija} – tortilla zapiekana z serem i dodatkami. Uwielbiana i bardzo łatwa przekąska dla dzieci. Jak ją ekspresowo przygotować? Kładziecie równomiernie na plackach tortilli odrobinę ulubionego, bardzo prostego farszu (np. z kurczakiem, papryką, pieczarkami, pomidorami lub kiełbaską chorizo), posypujecie dość obficie startym żółtym serem i podgrzewacie do chrupkości z dwóch stron na suchej patelni lub grillu. Ser skleja placki, dzięki czemu po pokrojeniu w trójkąty stanowią fantastyczną przekąską idealnie pasującą małej rączce; )