Świat na dziecięcym talerzu cz. 3 Italia amore mio

Kuchnia włoska to bezsprzecznie najpopularniejsza kuchnia na świecie. Za co ją kochamy? Za aromat, świeże składniki, najlepsze makarony z pysznymi sosami oraz oczywiście za pizzę! Nikt chyba nie będzie też dyskutował z tezą, że zaraz po naszych rodzimych smakołykach, to właśnie włoskie potrawy podbijają serca (i brzuchy; )) naszych dzieci.

Jeżeli zastanawiacie się od jakich przepisów rozpocząć kulinarną przygodę z dziećmi, odpowiedź jest prosta – zajrzyjcie do włoskich książek kucharskich. Znajdziecie tam dużo bardzo prostych, szybkich w przygotowaniu i zawsze lubianych przez dzieci dań. Jeżeli pragniecie aby pociecha zgłębiła swoją wiedzę o tym kraju wskażcie go sobie na mapie. Zapytajcie się w jakim kształcie ich zdaniem są Włochy? To nowe odkrycie na pewno sprawi im radość; )
Wskazując na stolicę, Rzym, porozmawiajcie o innych ważnych miastach, również w kontekście kulinarnym. Czy wiecie, że najlepszą pizzę zjecie w Neapolu, a mięsno-pomidorowy sos do makaronu powstał w Bolonii?

Ciekawostką dla dzieci może być również sjesta. Opowiedzcie, że Włosi z powodu upałów odpoczywają w ciągu dnia i w trakcie tej przerwy jedzą obiad, na który dzieci często wracają ze szkoły do domu. Włoski obiad jest inny niż nasz. Składa się z antipasti (przestawki), primo piatto (czyli pierwszego dania, które jest zazwyczaj makaronem lub innym daniem mącznym, rzadko zaś zupą!), secondo piatto (czyli danie drugie – przypomina „nasze” i często składa się z ryby lub mięsa z sałatą). Posiłek kończy obowiązkowo deser. Ale na obiedzie ucztowanie się tutaj nie kończy. Kiedy robi się chłodniej, w porze naszej skromnej kolacji, Włosi wylegają na ulice i jedzą obfite kolacje do późnych godzin wieczornych w towarzystwie rodziny i znajomych!

Pyszna flaga

Czy wiecie skąd wzięły się 3 kolory flagi Włoch? Jak mówi tradycja są to kolory pizzy. Biel to ciasto, czerwień sos pomidorowy, a zieleń bazylia. Inna geneza również sięga do tradycji kulinarnej i odnosi się do caprese – to jedna z najsłynniejszych włoskich sałat, tak prostych w przygotowaniu, że dziecko, które operuje już nożem może zupełnie samo zrobić ją do obiadu. Są to plastry pomidorów, układane na półmisku na przemian z plasterkami mozzarelli (sera tak delikatnego, że większość dzieci je go z wielkim smakiem). Całość lekko solimy, polewamy oliwą i dekorujemy „zielenią”, czyli bazylią. Życzymy smacznej flagi!; )

MAKARONOWY ZAWRÓT GŁOWY

Dzieciaki uwielbiają makaron! Czy wiedzą, że najlepszy pochodzi z Włoch i nazywa się tam pastą? Obejrzyjcie sobie w internecie ile niezwykłych kształtów i kolorów mogą mieć makarony! Który podoba im się najbardziej? Przeczytajcie fantazyjne i ciekawe włoskie nazwy konkretnych makaronów. Potraficie je nazwać po polsku? J Porozmawiajcie  o tym, dlaczego warto gotować pastę tak jak włosi, czyli al dente. W trakcie gotowania pokażcie dziecku sztuczkę. Jak rozpoznać, że pasta jest już gotowa? Wyjmijcie z garnka jeden makaron i rzućcie go na sufit lub glazurę na ścianie. Trzyma się? A więc można podawać do stołu!;) Wypróbujcie też zupełnie inne formy  pasty – upieczcie makaronowe zapiekanki: lasagne lub canelloni.

PIZZA ponad wszystko

Oczywiście nie raz już byliście w pizzerii, lub zamówiliście ją przez telefon. Czy próbowaliście jednak zrobić tę najsłynniejszą włoską potrawę sami? Gwarantujemy, że radość z jej przygotowania będzie bezcenna! W zależności od wieku dziecka zaangażujcie go tylko do układania wybranych składników, do krojenia lub, bardziej zaawansowanych kuchcików, w przygotowywanie ciasta. Wybierzcie przepis na spód chlebowy, który jest tak pyszny, że czasem brzeg pizzy smakuje lepiej niż jej środek;) Przygotowywanie pizzy to również świetny pomysł na motyw przewodni przyjęcia urodzinowego. Dzieci mają zajęcie, każde zje to, co lubi, i na pewno zapamięta taką imprezę (więcej o kulinarnych urodzinach dla dzieci przeczytacie tutaj [https://www.gotujzesmoby.pl/dla-rodzicow/urodzinowe-gotowanie]).

Włoskie grzanki

To kolejny przebój dziecięcy, który dodatkowo jest bardzo prosty w przygotowaniu. Spróbujcie dwóch „odmian”. Pierwsza bardziej wyrafinowana to bruschetta. Pokrójcie chleb typu południowo europejskiego lub ciabattę (do dostania w większości supermarketów) w dość grube pajdki. Zgrillujcie je na patelni lub opieczcie w tosterze. Następnie posmarujcie odrobiną dobrej jakości oliwy (np. Monini) i potrzyjcie delikatnie ząbkiem czosnku (nie bójcie się, warto dzieci przekonywać to tego smaku!). To zadania idealne dla małych kucharzy. Na pewno z chęcią będą operować pędzelkiem i pocierać chleb. Następnie połóżcie na bruschettcie pokrojone w kosteczkę pomidory. „Wisienką na torcie” będą listki bazylii (najlepiej z własnego ogródka lub parapetu).

Drugi rodzaj zapiekanki to crostini. Przygotowuje się ją z tą różnicą, że jest cieńsza, podpieczona i serwowana z serem lub tapenade (pastą z oliwek).

Kluseczki z miseczki… ale też pierożki!

Kolejne przysmaki, które przypadają do gustu większości maluchów są gnocchi (podobne do naszych kopytek) oraz ravioli (rodzaj pierożków). Ich przygotowanie to już wyższa szkoła gotowania, ale kucharze, którzy próbowali już polskich odpowiedników tych potraw z chęcią spróbują włoskie wersje.

Dla smakoszy i nie tylko

Tak jak wspomnieliśmy kuchnia włoska eksploduje wręcz intensywnymi smakami i aromatami. Nie bójcie się ich razem próbować. Pozbawione uprzedzeń i nawyków dzieci potrafią zajadać  się  krewetkami, długo dojrzewającymi serami, szynką parmeńską i oliwkami. Dlatego otwórzcie się również na bardziej „zaawansowane” smaki Włoch, im wcześniej rozpoczniecie kulinarne podróże tym większe prawdopodobieństwo sukcesu.

Słodki finał

Włosi nie wyobrażają sobie posiłku bez swoich „dolci” czyli słodyczy. Tiramisu na bazie delikatnego mascaropone (dla dzieci w wersji czekoladowo-kakaowej) i trochę podobna do naszego budyniu panna cotta, to pyszne desery, które możecie przygotować wspólnie jako ukoronowanie wyjątkowego obiadu. Na pewno zaimponujecie gościom!