Magiczne pierniczki

W pierniczkach jest coś magicznego. Trochę tak, jakby ktoś w tym jasno-brązowym ciasteczku zamknął kwintesencję świątecznej atmosfery. Bez ich korzennego aromatu i smaku trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Ozdobione lukrem stają się piękną dekoracją stołu lub choinki. Dzieciaki nie tylko uwielbiają je jeść, ale również (a może przede wszystkim) piec i ozdabiać! Dlatego znajdźcie w przedświątecznej gonitwie czas na ich przygotowanie i sprawcie całej rodzinie niewysłowioną radość i zabawę!

Klasyczne pierniczki należy przygotować kilka tygodni przed świętami. W specjalnych puszkach skruszeją i nabiorą smaku. Jeżeli jednak z jakiś względów tego nie zrobiliście – dobrą alternatywą mogą być kruche, cynamonowo-korzenne ciastka. Smakują podobnie, a nie ominie Was przyjemność dekorowania. Podstawą tradycyjnych pierniczków jest miód i mieszanka przypraw. Dlatego tuż po upieczeniu są stosunkowo twarde. Jeżeli jednak nie jesteście w stanie się im oprzeć (i Wy, i dzieci; )) możecie namaczać je w mleku, lub zostawić na noc w puszcze z kawałkiem suszonego jabłka. Dzięki temu szybciej nabiorą wilgoci.

Niech do dekorowania nie zniechęci Was brak zdolności manualnych i plastycznych. Kilka sztuczek wystarczy, żeby razem z dzieckiem szybko nauczyć się tej sztuki. A nawet jeśli coś nie wyjdzie perfekcyjnie, w dekorowaniu liczy się fantazja i dobra zabawa!

Little boy painting gingerbread man

Lukier możecie przygotować sami na bazie białek jajka (lub użyć ich w formie sproszkowanej, jeżeli boicie się  salmonelli) oraz cukru pudru. Taki lukier jest gładki i nie kruszy się. Inną możliwością jest sam cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. Musi być odpowiednio gęsty. Na ciemnych pierniczkach pięknie prezentuje się kolor śnieżno-biały, ale dzieci pewnie z chęcią poeksperymentują. Do lukru wystarczy dodać barwniki, aby uzyskać lukrową gamę tęczy. Aby lukier nie zastygał w trakcie ozdabiania, warto trzymać go w miseczce nad garnuszkiem z gorącą wodą, od czasu do czasu mieszają (nie można go jednak przegrzać).

Jeżeli nie macie czasu na przygotowywanie lukru sami, lub boicie się, że Wam nie wyjdzie, spokojnie skorzystajcie z oferty sklepów. Ilość dostępnych dekoracji jest niezwykła. Lukier można dostać w bardzo wygodnych pisakach (tzw. cukrowych), od białych po brokatowe! Podobnie jest z różnego typu posypkami, ozdóbkami czekoladowymi i perełkami. Za ich pomocą wyczarujecie z dziećmi małe dzieła sztuki!

Jeżeli nie używacie pisaka, ani nie macie profesjonalnej szprycy, czy rękawa cukierniczego, przygotujcie rożek z papieru do pieczenia, pergaminu ściętego ostrym nożem [tutorial znajdziecie tutaj: http://www.czekolada-utkane.pl/2014/12/jak-zrobic-lukier-i-w-jaki-sposob.html] lub woreczka plastikowego, przekutego szpilką. Przydatna też może być strzykawka bez igły, patyczki i wykałaczki.

Najprostszym, ale zawsze wdzięcznym, sposobem dekoracji jest obrysowanie lukrem kształtu ciastka. Jeżeli macie ochotę na więcej,  kontury wypełnijcie w całości odrobinę rzadszym lukrem. Efektowanie wyglądają także spożywcze perełki przyklejone kropelkami lukru. Wyższym stopniem wtajemniczenia jest malowanie wzorków. Do tego potrzebna jest odrobina talentu i pewna ręka. Zaimponujecie też na pewno wykonując piernikowe witrażyki. Przed pieczeniem wytnijcie w ciastku dodatkowy otwór. Wstawiając do piekarnika blaszkę, wsypcie do tych otworków pokruszone landrynki. Cukierki się rozpuszczą, szczelnie wypełnią otworki tworząc półprzezroczyste okienka.

Pierniczki mogą być pomysłem na wspaniały prezent. Serce każdej Babci rozpuści się ze wzruszenia, gdy zostanie obdarowana przez wnuka własnoręcznie wykonanym ciasteczkiem;) Dzieci lubią bardzo wesołe ludziki z piernika (klasyczne gingerbread man). Możecie też zrobić domek z piernika, który w trakcie świąt można po kawałku objadać i wspominać te chwile do końca życia; )

Polecamy również te strony o dekorowaniu pierniczków:

http://definicjasmaku.blogspot.com/2014/12/dekorowanie-piernikow-nic-prostszego.html

FOTO kurs lukrowania pierników

 

Dobrej zabawy i cudownych Świąt!