Kruche ciastka dyniowe by Szafeczka

Składniki

– 400 gram mąki + do posypania
– 1 szklanka ugotowanej i zmiksowanej z dyni
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka cukru wanilinowego
– 100 gram miękkiego masła
– 3 żółtka
– 1 łyżka przyprawy korzennej

 

Ciasto

Mąkę zagniatamy z masłem. Następnie dodajemy zmiksowaną dynię, cukier puder, żółtka,
przyprawę korzenną oraz cukier wanilinowy. Wyrabiamy ciasto. Jeśli się zbytnio lepi, dodajemy więcej mąki.
Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto do grubości 2-3 mm.
Foremkami wycinamy wzory i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 160°C przez około 10-15, aż do zrumienienia.
Większe elementy (np. zamku) pieczemy 25-30 minut.

Uwaga jeśli w trakcie pieczenia pojawią się pęcherze powietrza,
możemy je przyklepać łyżeczką i odwrócić ciasteczko na drugą stronę.

Po ostygnięciu możemy zacząć dekorować ciastka.

 

Polewa

Składniki na polewę

– 1 szklanka cukru pudru
– jedno niewielkie białko jaja kurzego
– ewentualnie barwniki spożywcze

 

Do miseczki wsypujemy przesiany cukier puder. Dodajemy białko i energicznie mieszamy,
aż masa stanie się jednolita. Przełożyć do strzykawki Smoby i delikatnie naciskając dekorujemy ciasteczka.

 


 

Smacznego!