Bajaderki by Mama Trójki
Składniki:
Opcja 1
– pokruszone herbatniki Elitki
– słoik dżemu wiśniowego, najlepiej domowego
– 2 łyżki kakao
– odrobinę otartej skórki z pomarańczy
– łyżeczka masła
– odrobina mleka, jeśli ciasto jest za mocno zbite
Opcja 2
– 3 łyżki masła orzechowego
– pokruszone biszkopty
– łyżeczka masła
– łyżeczka miodu
– kandyzowane owoce
Na gotowe bajaderki:
– czekolada mleczna Milka
– czekolada biała Milka
– posypki czekoladowe, cukrowe
– wiórki kokosowe
W osobnych miskach połącz składniki, wyrób elastyczną masę. Masz dwa kolory ciast.
Odrywaj kawałki i wkładaj do foremki, dzięki której otrzymasz zgrabne kuleczki.
Do zbiorniczka wlej wodę o temp. 50 stopni. We wgłębienia włóż kostki czekolady.
Po rozpuszczeniu czekolad, oblewaj je z kraników, tak by pokryły całe bajaderki.
Podkładaj pod dozownik i posypuj wybranymi posypkami.
Gotowe układaj na talerzyku lub nadziewaj na patyczki. patyczki wbijaj w wafle ryżowe,
by kulki nie dotykały podłoża. Bajaderki schowaj na dwie godziny do lodówki.
Po tym czasie są gotowe do spożycia.
Smacznego!