Bajaderki by Mama Trójki

Składniki:

Opcja 1

– pokruszone herbatniki Elitki
– słoik dżemu wiśniowego, najlepiej domowego
– 2 łyżki kakao
– odrobinę otartej skórki z pomarańczy
– łyżeczka masła
– odrobina mleka, jeśli ciasto jest za mocno zbite

Opcja 2

– 3 łyżki masła orzechowego
– pokruszone biszkopty
– łyżeczka masła
– łyżeczka miodu
– kandyzowane owoce

 

Na gotowe bajaderki:

– czekolada mleczna Milka
– czekolada biała Milka
– posypki czekoladowe, cukrowe
– wiórki kokosowe

 

W osobnych miskach połącz składniki, wyrób elastyczną masę. Masz dwa kolory ciast.
Odrywaj kawałki  i wkładaj do foremki, dzięki której otrzymasz zgrabne kuleczki.

Do zbiorniczka wlej wodę o temp. 50 stopni. We wgłębienia włóż kostki czekolady.
Po rozpuszczeniu czekolad, oblewaj je z kraników, tak by pokryły całe bajaderki.


Podkładaj pod dozownik i posypuj wybranymi posypkami.
Gotowe układaj na talerzyku lub nadziewaj na patyczki. patyczki wbijaj w wafle ryżowe,
by  kulki nie dotykały podłoża. Bajaderki schowaj na dwie godziny do lodówki.

Po tym czasie są gotowe do spożycia.


 

Smacznego!