Piernikowy zamek z szybkami by Oczekując

Składniki:

Ciasto:
– 2 szklanki z mąki
– pół szklanki cukru trzcinowego
– 4 łyżki płynnego miodu
– 1 jajko
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka sodu
– 1 łyżka przyprawy do piernika
– 2 pokruszone przezroczyste

Lukier:
– 1 białko jajka
– 200- 250 g cukru pudru

Mąkę, cukier, sodę i przyprawę mieszamy w misce. Dodajemy jajko, miód, masło i zagniatamy.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godz do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik do 180 st bez termoobiegu. Wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy kształty
foremkami Smoby Chef. W miejsce okienek nasypujemy pokruszone landrynki.

Pieczemy każdą część 10 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dekorujemy.

  

Przygotowujemy lukier (ubijamy biało z cukrem do uzyskania klejącej masy) i nakładamy do dołączonej szprycy.
Wkładamy elementy zamku do ramki, która podtrzymuje konstrukcję i sklejamy  lukrem.
Całość zostawiamy na noc w ramce. Rano bardzo delikatnie zdejmujemy ramkę.


 

Smacznego!