Lizaki z czapeczkami by Cała Reszta

Składniki:

– 200 g ciasteczek maślanych
– 150 g serka kremowego
– 300 g czekolady (1 biała, 2 pozostałe jakie wolisz mleczna, deserowa lub mix)
– Dekoracje

Wykonanie:

Ciasteczka całkowicie rozkrusz. Dodaj serek, 100 g czekolady rozpuszczonej
w kąpieli wodnej (mlecznej lub deserowej). Zmieszaj.
Uformuj kulki przy pomocy snoby, wkładając masę i zamykając pokrywkę.

  

Widełki patyczków z zestawu zamocz w czekoladzie,
po czym wbij w po jednym w każdą kulkę (pozwoli to na lepsze umocowanie lizaków).
Lizaki włóż do lodówki na min. 2 godziny lub na całą noc.

Opcja I

Dekoruj lizaki rozpuszczoną czekoladą i ulubionymi posypkami lub bakaliami z dyspozytora Smoby.
Lizaki są gotowe do jedzenia.

Opcja II Czapeczki Mikołaja

Potrzebujesz dodatkowo białych kulek, które posłużą jako pompony i gotowej masy cukrowej w kolorze czerwonym.
Z masy wytnij trójkąty, z nich uformuj czapki, na koniec dołącz kulki.

  

Lizaka oblej czekoladą, posyp wiórkami kokosowymi i na samą górę doczep czapeczkę z pomponem.
Odłóż do lodówki na min. godzinę.


Smacznego!