Lizaki z czapeczkami by Cała Reszta
Składniki:
– 200 g ciasteczek maślanych
– 150 g serka kremowego
– 300 g czekolady (1 biała, 2 pozostałe jakie wolisz mleczna, deserowa lub mix)
– Dekoracje
Wykonanie:
Ciasteczka całkowicie rozkrusz. Dodaj serek, 100 g czekolady rozpuszczonej
w kąpieli wodnej (mlecznej lub deserowej). Zmieszaj.
Uformuj kulki przy pomocy snoby, wkładając masę i zamykając pokrywkę.
Widełki patyczków z zestawu zamocz w czekoladzie,
po czym wbij w po jednym w każdą kulkę (pozwoli to na lepsze umocowanie lizaków).
Lizaki włóż do lodówki na min. 2 godziny lub na całą noc.
Opcja I
Dekoruj lizaki rozpuszczoną czekoladą i ulubionymi posypkami lub bakaliami z dyspozytora Smoby.
Lizaki są gotowe do jedzenia.
Opcja II Czapeczki Mikołaja
Potrzebujesz dodatkowo białych kulek, które posłużą jako pompony i gotowej masy cukrowej w kolorze czerwonym.
Z masy wytnij trójkąty, z nich uformuj czapki, na koniec dołącz kulki.
Lizaka oblej czekoladą, posyp wiórkami kokosowymi i na samą górę doczep czapeczkę z pomponem.
Odłóż do lodówki na min. godzinę.
Smacznego!