Domek Księżniczki by Cała Reszta
Składniki:
– 250 g masła
– 250 g miodu
– 150 g cukru
– 600 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 30 g kakao
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 4 łyżeczki przyprawy do piernika
– dekoracje
Wykonanie:
Miód zagotuj z masłem i cukrem, odstaw do ostudzenia.
Do przesianej mąki dodaj sodę, kakao, przyprawę do piernika, masę miodową i jajko i wszystko razem zagnieć.
Wstaw do lodówki na ok. godzinę (może być nawet na noc, masie nic się nie stanie).
Rozwałkuj na grubość 6 mm na papierze do pieczenia wysypanym mąką.
Używając foremki wytnij ściany zamku i postaci.
Piecz 15 min. w 180 st. C. Ostudź. Dekoruj w pierwszej kolejności lukrem,
rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą czekoladową.
Zanim warstwa lukru lub polewy ostygnie, ozdób dowolnymi bakaliami lub kolorowymi posypkami.
Bardzo ostrożnie złóż zamek używając niebieskich klipsów.
Udanej zabawy!