Przepis na pyszne ciasto kokosowe na biszkopcie

Ciasto kokosowe na biszkopcie

Jestem pewna, że wiele z Was, drogie mamy i tatusiowie, szuka pysznego przepisu na ciasto, które zachwyci całą rodzinę. Mam coś dla Was! Dziś podzielę się moim ulubionym przepisem na ciasto kokosowe na biszkopcie. To pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto, które przypomina smaki wakacji i orzeźwiającego kokosa. Zapewniam Was, że to ciasto zostanie w pamięci Waszych najbliższych na długo!

Potrzebne składniki

Oto lista składników, które będą potrzebne do przygotowania tego przepysznego ciasta kokosowego na biszkopcie:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta kokosowego na biszkopcie

Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mleko, cały czas mieszając. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo dodajemy suchą mieszankę do mokrych składników, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i wiórki kokosowe. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut. Upewnij się, że ciasto jest ładnie złociste i upieczone. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu kokosowego

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy cukier, sól i skrobię kukurydzianą. Mieszamy wszystko na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Gdy krem jest gotowy, dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia.

Składanie ciasta

Gdy oba elementy ciasta i kremu są już ostudzone, możemy przystąpić do składania ciasta. Biszkopt kroimy na pół, aby uzyskać dwie warstwy. Jedną z nich układamy na spodzie, a drugą nakładamy na wierzch. Na warstwie biszkoptu równomiernie rozprowadzamy krem kokosowy. Możemy również ozdobić wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Teraz wystarczy tylko ochłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin, aby składniki się połączyły i ciasto nabrało jeszcze lepszego smaku.

Ciasto kokosowe na biszkopcie jest gotowe do podania. Ten przepis sprawia, że ciasto jest wilgotne i aromatyczne, co z pewnością ucieszy wszystkich smakoszy. Podawajcie je na przyjęciach, rodzinnych spotkaniach czy po prostu jako deser po obiedzie. Będę miała pewność, że Wasza rodzina będzie zachwycona smakiem tego ciasta.


Komentuj artykuł

Gotujemy Sobie - smakuj życie razem z nami! Garściami podaję porady na talerzu, szczyptę przepisów i odrobinę niekonwencjonalnych pomysłów na gotowanie. Na moim blogu znajdziesz pełne pasji artykuły dotyczące gotowania z dziećmi, kuchni świata, moich osobistych przemyśleń, przepisów i zabaw. W moim domu gotowanie jest pasją, a wychowywanie dzieci przybiera smak wyjątkowych wspomnień. Przyjmij zaproszenie do naszej prostej, życiowej odysei, gdzie łączymy smaki z nauką, kreatywność z odwagą, a chwile spędzone w kuchni stają się wyjątkowymi momentami wzmacniającymi więzi rodzinne.

Copyright Gotujemy Sobie, 2023