Dlaczego warto gotować z dziećmi ? cz.I

Budowanie rodzinnych więzi

Czas spędzony w kuchni z dzieckiem jest czasem zdecydowanie wartościowym. Współpraca, wspólny cel i działanie „ramię w ramię” sprzyjają integracji. Rozmowy, żarty i anegdoty (których nigdy nie brakuje, gdy kilka osób gotuje razem), budują poczucie więzi i przynależności do rodziny.

Kuchnia stwarza bezpieczne środowisko, a serdeczna atmosfera, sprzyja szczerym rozmowom i pogaduszkom. Jeżeli gotować będziemy systematycznie (wystarczy nawet raz w tygodniu – ale zawsze raz w tygodniu), będzie to okazja do regularnej, ale naturalnej i niewymuszonej, rozmowy. Opowiadanie co u mnie/u Ciebie słychać, co nas nurtuje, co nas ostatnio rozśmieszyło – to bezcenne chwile! Czyż nie jest tak, że zapominamy o niezobowiązującej rozmowie, lub nie mamy na nią czasu?

Dlatego gotowanie to dobra okazja do bycia razem, a nie tylko obok siebie. Ma to szczególne znaczenie przy starszych dzieciach, ale musimy zacząć długo przed tym, jak nasze dziecko stanie się (zazwyczaj zamkniętym w sobie) nastolatkiem. Młody człowiek w trakcie wspólnego gotowania czuje się częścią większej grupy (najważniejszej – swojej rodziny) i czuje, że ktoś mu ufa powierzając odpowiedzialne zadania.

Gotowanie uczy również dzieci odpowiedzialności i wdraża je powoli, poprzez przyjemne czynności, w przyszłe obowiązki. Jest też pomocne dla rodziców. Komu, w przyszłości, nie przyda się dodatkowa para rąk w kuchni?

Wspólne gotowanie wieńczy zazwyczaj rodzinny posiłek, który ma ogromne znaczenie w budowaniu i wzmacnianiu pozytywnych relacji w domu. Codzienne (albo przynajmniej weekendowe), zasiadanie do stołu całej rodziny scala ją i wzmacnia jej fundamenty.

Korzyści z gotowania jako formy spędzania wspólnego czasu można jeszcze rozpatrywać w innych kategoriach – czego dzieciaki nie będą robiły kiedy oddadzą się  rodzinnemu gotowaniu? Oderwiemy je na przykład od telewizorów i komputerów, co, jak każdy rodzic wie, nie jest w dzisiejszych czasach proste!; )

Badania pokazują nawet, że młodzież, która w dzieciństwie gotowała z rodzicami (a więc spędzała czas, rozmawiała i budowała pozytywne relacje), ma mniejsze skłonności do uzależnień oraz zaburzeń związanych z żywieniem.

Gotowanie nie jest oczywiście panaceum na wszystkie kłopoty rodzinne i wychowawcze, ale fakty wskazują, jak ważne jest znalezienie wspólnych zainteresowań i aktywne zaangażowanie dzieci w życie rodziny. A gotowanie i wspólne posiłki na pewno temu sprzyjają!