Dlaczego warto gotować z dziećmi? Cz. II

Nauka i rozwój przez gotowanie

Nauka gotowania pomaga opanować podstawowe życiowe umiejętności potrzebne każdemu samodzielnemu człowiekowi. Bez jedzenia nie ma przecież życia;) A trudno wyobrazić sobie, żeby całe życie stołować się w restauracjach lub fast foodach;) Wielu dorosłych, młodych ludzi opuszcza dom bez umiejętności przygotowania sobie pełnowartościowego, ciepłego posiłku. Rodzice nie powinni do tego dopuszczać. Ale czy zdajecie sobie sprawę czego jeszcze uczy dzieci gotowanie?

  1. Wpływa na rozwój małej motoryki (mieszanie, wałkowanie, przelewanie, wycinanie, ugniatanie).

 

  1. Wyostrza zmysły. Obserwowanie (co i jak robi rodzic, jak rośnie ciasto, zmienia się konsystencja sosu), dotykanie (ciasta, kaszy,, wąchanie (wanilii, oregano, bulionu), słuchanie (jak skwierczy mięso na patelni, warczy mikser, szumi gotująca się woda) i oczywiście… smakowanie (wszystkiego co dozwolone); )).
  2. Wzmacnia samoocenę. Sukces w kuchni przekłada się na zadowolenie z siebie i poczucie własnej wartości. Fakt, że zrobiło się coś samemu lub pomogło dorosłym wzmacnia dziecko psychicznie i nobilituje.
  3. Uczy radzić sobie z porażkami. No cóż, raz na jakiś czas każdemu coś nie wyjdzie…; )
  4. Pokazuje jak dobrze planować pracę. Od zakupów po nakrycie stołu. Gotowanie jest procesem wielostopniowym i powoli, stosowanie do wieku, możemy dzieci włączać we wszystkie etapy.
  5. Wdraża zdrowe zwyczaje żywieniowe. Gotowanie jest świetną okazją do omówienia z dzieckiem zasad żywienia oraz wpływu tego co jemy na nasze ciało i samopoczucie.
  6. Przybliża tradycję: rodzinną („Takie pierogi przygotowywała twoja babcia), kulturową, lokalną i religijną („W Polsce na Wigilię je się potrawę o nazwie kutia”.).
  7. Pomaga poznać świat (Dzieci w Skandynawii jedzą na śniadanie bułeczki cynamonowe, a w USA na lunch uwielbiają obgryzać kolby kukurydzy, które tam są uprawiane).
  8. Zachęca do próbowania nowych potraw i smaków. Każdy jest ciekawy jak smakuje to, co upichcił; )
  9. Wzmacnia odpowiedzialność i obowiązkowość. Gotowanie uzmysławia dzieciom, ile pracy trzeba włożyć w codzienne przygotowanie posiłków dla całej rodziny, i jak ważne są obowiązki z tym związane (w tym zakupy i sprzątanie).
  10. Prezentuje zasady matematyki. W każdym przepisie trzeba coś policzyć, zmierzyć i zważyć.

  1. Uczy fizyki i chemii w praktyce. Gotowanie to nic innego jak zjawiska naukowe; )
  2. Wzbogaca słownictwo. Szczególnie maluchy szybko złapią dużo nowych zwrotów i sformułowań, nazw warzyw i kuchennych przyborów.
  3. Mobilizuje do nauki czytania. Dziecko będzie dumne gdy będzie mogło samo przeczytać dorosłemu przepis z książki kucharskiej!
  4. Pokazuje upływ czasu. Ziemniaki gotują się 20 minut, a ciasto piecze 50. Nastawcie minutnik i obserwujcie na zegarze jak poruszają się wskazówki.
  5. Ćwiczy podążanie za instrukcją (przepisem) i czytanie ze zrozumieniem. Jest to umiejętność bardzo przydatna w szkole.
  6. Uczy cierpliwości, współdziałania i pracy zespołowej. Aby cieszyć się (prawie) samodzielnie ugotowanym posiłkiem, dziecko musi współpracować z rodzicem lub rodzeństwem, oraz odczekać aż potrawa będzie gotowa (drożdże urosną, rosół się ugotuje, a zapiekanki upieką). Od całej „drużyny” zależy co pojawi się na stole!

Przekonani, że warto gotować z dziećmi? A więc wkładajcie fartuszki!; )