10 typów małego kucharza

W trakcie gotowania i zabawy w kuchni można dokonać wielu ciekawych obserwacji dotyczących charakteru naszego dziecka. Możemy rozróżnić kilka typów małych kucharzy. Przeczytaj i sprawdź jakiego masz kucharza w domu!

  • Rozważny – najważniejsze jest dla niego, że może uczestniczyć w czymś co robią dorośli. Jest skupiony na tym co robi i raczej poważny w trakcie całego pobytu w kuchni. Słucha poleceń i skrupulatnie je wykonuje. Na koniec rozpiera go duma i cieszy się, że może „nakarmić” rodzinę.
  • Naukowiec – jest wszystkim cały czas zainteresowany i zadaje pytania. Skąd się wzięły składniki, jak ziarno zmieniło się w piały pył, dlaczego białko jest białe, a żółtko żółte, jak drożdże działają na ciasto, dlaczego woda zamienia się w parę, jak działa mikser… Uffff!;) Radzimy mieć pod ręką laptopa lub encyklopedię, żeby sprawdzać pochodzenie konkretnych składników lub móc wytłumaczyć procesy fizyczno-chemiczne zachodzące w kuchni. Pozostaje zaspokajanie ciekawości i radość z tak ambitnego malucha. A może rodzice przy okazji sami się czegoś dowiedzą?; )
  • Łakomczuch-podjadek – on wie, że gotowanie jest po to, żeby JEŚĆ;) Chętnie wszystko próbuje, oblizuje łyżki i wkłada paluszki do sosu (trzeba pilnować żeby nie podjadał rzeczy surowych lub gorących). Na koniec oczywiście z przyjemnością skonsumuje swoje dzieło.

 

  • Asystent-niejadek  – uwielbia gotować, zawsze przybiegnie gdy usłyszy mikser, zadaje pytania i wszystko go ciekawi. Nawet posprząta… ale prawie nigdy nie zje swojego dzieła i biegnie bawić się w coś innego.
  • Kuchcik ze słomianym zapałem – reaguje żywiołowo na propozycję gotowania lub nawet sam się doprasza wspólnej zabawy w kuchni. Po pierwszym etapie porzuca swoje zajęcie dla innego, którym niezwłocznie musi się zająć. Jak sobie poradzić z takim Maluchem? Dawać mu tylko krótkie, proste zadania, podzielić gotowanie na etapy lub robić przerwy, przywołać do kuchni tylko wtedy kiedy dzieje się coś ciekawego (np. ubijanie piany, miksowanie zupy).
  • Artysta – najważniejsze jest dla niego „tworzyć”. Uwielbia dekorować, układać kolorystycznie warzywa i nakryć do stołu.

  • Obserwator  – uwielbia obserwować co robią rodzice, siedzieć w kuchni obok gotującego, patrzeć i rozmawiać. Wie, że kuchnia to serce domu i dobrze się w niej czuje. Rzadziej pomaga, czasem nawet nie zje; )
  • Eksperymentator-rozrabiaka – przy takim kucharzu trzeba się mieć na baczności. Chyba, że ktoś lubi słone ciasto; )
  • Szalony kucharz – miesza, sypie, ugniata z takim zapamiętaniem, że wkoło wszystko fruwa, rozsypuje się i rozlewa. No cóż, należy się brawo za zaangażowanie dla dziecka i za cierpliwość dla rodziców; )

  • Zawodowiec – gotowanie to jego pasja. Bawi się głównie swoją kuchnią i kuchennymi akcesoriami, często prosi o możliwość pomocy przy przygotowywaniu posiłków, lubi brać udział w kulinarnych warsztatach, ogląda programy kulinarne dla dzieci i nie tylko. No cóż…pozazdrościć! J

 

A Wy – jaki typ małego kucharza macie w domu?