Oliwa – smak wakacji na co dzień

Wspominacie smak potraw z wakacji na południu Europy? Pewnie zastanawiacie się nad fenomenem kuchni śródziemnomorskiej? Jej sekret tkwi w makaronach, warzywach, przyprawach… ale przede wszystkim w „darze od bogów”, czyli oliwie z oliwek. Poradzimy Wam jak wprowadzić ją do diety dzieci i całej rodziny.

Jeżeli macie w domu niemowlę, gotowe już na rozszerzanie diety i poznawanie innych smaków niż mleko, to jest właśnie świetny moment na zapoznanie go ze zdrową i smaczną oliwą [dlaczego warto to zrobić przeczytacie TUTAJ https://www.gotujzesmoby.pl/dla-rodzicow/mini-monini-%E2%80%93-maxi-zdrowie]. Wystarczy, że do pierwszych miksowanych zupek dodacie kilka kropel tego cennego w składniki odżywcze tłuszczu. Na początek wybierzcie oliwę delikatną w smaku (np. stworzoną specjalnie dla dzieci Il Mini Monini).

Starszemu maluchowi sprawicie dużą frajdę kromką chleba lub kawałkiem bułki i odrobiną oliwy na talerzyku. Poinstruowany, szybko odkryje przyjemność z maczania pieczywa w pysznej, gęstej oliwie. Taka przekąska będzie dużo zdrowsza niż sam suchy chleb, ciastko, czy wafelek, a przyniesie również ulgę ząbkującemu i wciąż wkradającemu coś do buzi dziecku. Dodatkowo, zdrowy tłuszcz, w postaci oliwy z oliwek, wypełni zapotrzebowanie malucha na energię, które jest dużo wyższe niż u dorosłych. Z czasem do oliwy można dodawać przyprawy i zioła, np. oregano lub bazylię, otwierając przed pociechą nowy rozdział poznawania aromatycznych smaków „dorosłej” kuchni.

 

 

Kolejnym fenomenem kuchni śródziemnomorskiej jest jej… prostota. Jak w 10 minut podać dziecku pełen zdrowej energii posiłek?  Starsze i młodsze pociechy uwielbiają włoskie pasty! Aby potrawa była jeszcze zdrowsza wybierzcie makaron z pełnoziarnistej mąki, bogatej w błonnik i inne wartości odżywcze (które niestety zanikają przy pełnym przemiale). Ugotujcie go al dente, polejcie  razem oliwą,  posypcie wiórkami sera parmezan i gotowe!

Bardziej zaawansowanym polecamy przygotowanie domowego pesto. To wcale nie jest trudne. Wystarczy mikser, dobra oliva extra vergine, parmezan, czosnek, bazylia i orzechy (mogą być włoskie lub laskowe). W dodawaniu składników i miksowaniu na pewno chętnie pomogą Wam dzieci. Wypełniony zielonym pesto słoiczek może stać w lodówce kilka tygodni i służyć jako sos do makaronu lub dip do warzyw, przekąsek i kanapek.

Sekretem włoskich, greckich lub hiszpańskich sałat, które wspominacie z wakacji jest… również oliwa. Jej obecność nie tylko nadaje smak, ale również pomaga w przyswajaniu witamin ukrytych w warzywach. Do przygotowywania sosów sałatkowych warto zaangażować dzieciaki, które uwielbiają różne mikstury J Na pewno szybko nauczą się proporcji (np. 2/3 oliwy, 1/3 octu balsamicznego – to przepis na klasyczne vinegrette) oraz opanują nazwy ziół i przypraw. A potem polewanie i mieszanie – czyli to co młodzi kucharze lubią najbardziej;) Jeżeli wolicie psikać przelejcie oliwę do butelki z atomizerem (ale takiej, która może mieć kontakt z żywnością.) Jeżeli Waszą latorośl trudno przekonać do sałaty, może spróbujcie do niej dodać orzechy i migdały lub owoce – truskawki, jabłka, gruszki, pomarańcze – to apetycznie wygląda i wspaniale komponuje się np. z ulubionym przez dzieci pieczonym kurczakiem.

Ciekawym pomysłem na domowe przetwory, a nawet prezent „hand made”  dla cioci lub babci, są smakowe oliwy. Wyszukajcie ozdobną butelkę, włóżcie gałązkę rozmarynu lub ząbki czosnku (albo czerwone papryczki dla miłośnika ostrzejszych smaków) i zalejcie złoto-zieloną oliwą. Butelkę szczelnie zamknijcie, przywiążcie wstążeczkę i odstawcie w ciemne miejsce na ok. dwa tygodnie by smaki się połączyły.  Będzie pięknie, smacznie i oryginalnie!


OLIWĘ IL MINI MONINI, DELIKATNĄ w SMAKU I PEŁNĄ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH, MOŻECIE WYGRAĆ W NASZYM KONKURSIE GOTUJ ZE SMOBY – https://www.gotujzesmoby.pl/konkurs. ZAPRASZAMY!