Urodzinowe gotowanie

W dniu swoich urodzin każde dziecko powinno czuć się wyjątkowo. Warto więc poświęcić chwilkę na przygotowanie niepowtarzalnego przyjęcia dla swojej pociechy. My proponujemy urodzinowe… gotowanie: )

 

Wszystkie zabawy w centrach rozrywki wyglądają tak samo. Dzieci nie robią nic kreatywnego, a „zabawa w kulkach” niczym się nie różni od wielu innych, podobnych imprez. Domówki bez pomysłu często kończą się chaotyczną zabawą i również nie zostaną w pamięci dzieciaków. Dlatego planując urodziny trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę zainteresowania i temperament dziecka. Jeżeli Wasza pociecha złapała kulinarnego bakcyla i lubi bawić się w kuchni, zorganizujcie mu przyjęcie z gotowaniem. To oryginalny pomysł, dzięki któremu mali goście i ich rodzice zapamiętają urodziny na dłużej.


Jubileusz małego chefa można zorganizować w domu. Jest to rozwiązanie ekonomiczne, pozwalające cieszyć się swobodną, niezobowiązującą atmosferą własnego mieszkania. Mama lub tata, jeżeli lubią zabawy z dziećmi,  mogą w pełni zaprezentować  swój talent kucharski i organizatorski. Po gotowaniu, zabawa z kuchni może w naturalny sposób przenieść się do innych części domu i trwać dłużej niż w wynajętym na godziny lokalu. Jednak takie przedsięwzięcie nie jest łatwe i wymaga dużego nakładu pracy ze strony rodziców, zaczynając od planowania, po zakupy, nadzór nad dziećmi i sprzątanie. Jeżeli czujecie, że to zadanie Was przerasta, poproście o pomoc profesjonalistów. W większych miastach popularne są specjalne sale urodzinowe i szkoły gotowania (tutaj atutem jest dostosowanie całej kuchni do potrzeb dzieci). Rozwiązaniem pośrednim może być wynajęcie kuchni w szkole, w domu kultury lub w pobliskim barze.  Niektóre firmy zorganizują również gotowanie w lokalu wskazanym przez klienta, dostarczając składniki i zapewniając opiekę merytoryczną.


Jeżeli zdecydowaliście się już na miejsce, przejdźcie do wybrania  motywu przewodniego imprezy. Najpopularniejsze wśród dzieci jest przygotowywanie pizzy lub party makaronowe. Mali kucharze-artyści uwielbiają ciasteczkowe szaleństwa lub dekoracje babeczek.  Do motywu dobierzecie tematyczne talerzyki, obrusy, kubeczki i inne akcesoria urodzinowe. Poświęćcie chwilkę na wymyślenie zaproszenia. Może spodoba Wam się takie w formie przepisu rodem z książki kucharskiej? Jeżeli tak, wypiszcie potrzebne składniki (np. szczypta przyjaźni, garść kucharskich umiejętności, kilogram dobrego smaku) oraz czas przygotowania (2 godziny, między 14 i 16 w sobotę, w temperaturze pokojowej). Ciekawym pomysłem jest również zaproszenie w formie restauracyjnego menu (np. „Bistro u Zosi zaprasza”). Kontynuując ten pomysł, pokój, w którym dzieci będą się bawiły (oprócz kuchni) można urządzić jako mały bar ze stoliczkami przykrytymi kraciastymi obrusami i imiennym szyldem nad wejściem.

Każdy gość powinien otrzymać papierowy fartuszek i czapkę kucharza (dodatkowo można poprosić dzieci o ich pokolorowanie wg własnego pomysłu).  Strój jubilata może się odrobinę odróżniać od reszty. Koniecznie zróbcie sobie grupowe zdjęcie!: )

Pamiętajcie o zasadach bezpieczeństwa. Jeżeli organizujecie gotowanie w domu, porozmawiajcie o tym zanim zaczniecie zabawę i ustalcie reguły panujące w kuchni (dostosowując je do wieku dzieci). Zapytaj rodziców czy mali goście nie mają jakiś alergii pokarmowych lub innych ograniczeń w diecie.
Pierwszy raz kulinarne przyjęcie możemy urządzić już w czwarte urodziny pociechy. Wskazane jest wtedy, żeby każdemu maluchowi towarzyszył rodzic. Od piątych, szóstych urodzin warto zadbać o jednego opiekuna na 2-3 gotujących małych gości. Pamiętajcie, że nie wszystkie dzieci regularnie gotują. Dla niektórych może to być pierwsza przygoda w kuchni i potrzeba będzie pomoc.

W trakcie zabawy „kucharze” mogą pracować indywidualnie lub podzieleni  na grupy po 2-4 dzieci. Każde kulinarne dzieło oznaczcie tak, aby w trakcie gotowania lub pieczenia potrawy się nie pomieszały (np. podpiszcie kawałki papieru do pieczenia). Jeżeli zdecydujecie się na dekorowanie ciastek lub babeczek możecie je przygotować wcześniej  (o ile będziecie je tylko ozdabiać, boicie się piec z maluchami lub macie ograniczony czas). Podobnie możecie zrobić z ciastem do pizzy (które można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce). Starsze dzieci, chętnie zaangażują się w cały proces i na pewno wystarczy im sił i cierpliwości na kilkugodzinne gotowanie.


W trakcie oczekiwania na potrawę, lub już po gotowaniu, zorganizujcie kilka tematycznych gier i zabaw. Dużą frajdę sprawi dzieciom kulinarna ciuciubabka (odgadywanie smaków z zawiązanymi oczami). Możecie też przygotować krótki quiz o zdrowym odżywianiu lub zabawę w wypełnianie piramidy żywienia wyciętymi z gazet zdjęciami. Znacie zabawę w przyczepianie ogona konikowi z zawiązanymi oczami? Możecie zrobić coś podobnego – przygotujcie duże zdjęcie jubilata w stroju kuchcika, ale bez… czapki. Kto, dzięki wskazówkom innych gości, najszybciej i najdokładniej przyczepi czapkę, wygrywa!

Potrawy, które przygotujecie stanowią oczywiście urodzinowy poczęstunek. Babeczki możecie również zapakować gościom w ramach prezentu zabieranego do domu. Inne pomysły na pamiątkowe upominki to: wspólne zdjęcie (wysłane mailem lub pocztą wraz z podziękowaniem za przybycie), oprawiony  przepis z potrawą, którą goście ugotowali razem, małe wykrawaczki do ciastek, kolorowe posypki do wykorzystania później, stroje kucharzy, które mieli na sobie lub wydrukowane imienne dyplomy dla małych chefów kuchni.