Sezon na gotowanie WSTĘP

Zmiany pór roku mogą stać się ciekawym źródłem pomysłów na gotowanie i zabawę z dzieckiem. Sezonowość warzyw i owoców w naturalny sposób wpływa na naszą kuchnię, jej kolory, smaki i zapachy. Wraz z porami roku nadchodzą święta i inne wyjątkowe dni, które wyznaczają rytm naszego życia. Jeżeli, jako dorośli, oddaliliście się odrobinę od tego cyklu, warto ze względu na dzieci, wrócić do korzeni. Czerpanie z tradycji oraz darów każdej pory roku sprzyja wychowaniu, zdrowiu i ekologii.

Życie zgodne z przyrodą i wynikającymi z niej zmianam,i ma ogromne znaczenie dla dorastających, młodych ludzi. Pozwala im to lepiej zrozumieć świat, zaobserwować zależności między kulturą i naturą, między obrzędowością, tradycją i kuchnią.

Niezależnie czy jest to Wielkanoc, Święto Niepodległości, czy urodziny naszej pociechy, dostosowując do okazji klimat naszego domu i kuchni, budujemy jej atmosferę oraz nadajemy tym dniom wyjątkowe znaczenie. Gęś na 11 listopada i „kokoski” z okazji  imienin Babci stają się symbolami i wyznacznikami życia rodzinnego. Wyrazem jej powtarzalnych, wieloletnich tradycji. A jeżeli jeszcze nie macie podobnych rytuałów – stwórzcie je razem i pielęgnujcie. To niezwykle zbliża i pozwala poczuć się bezpiecznie. Dzieci potrzebują przewidywalności i uporządkowanego świata. Siejąc wiosną rzeżuchę, jedząc pączka na koniec karnawału i wspólnie gotując jesienią zupę dyniową, dostarczamy maluchom niezapomnianych wspomnień, w których wyjątkowe dni i okazje łączą się z niecodziennymi smakami i zapachami. Czyż nie jest to właśnie to, co my, dorośli, pamiętamy z dzieciństwa? Jeżeli chcemy podarować swoim dzieciom wspaniałe wspomnienia, pieczmy zimą korzenne ciastka i pierniczki, a latem, jeżeli to tylko możliwe, jedzmy owoce prosto z krzaka. Wiosną sadźmy nowalijki, jesienią róbmy przetwory, a w Boże Narodzenie zdradźmy młodszemu pokoleniu jakie potrawy goszczą na stole Waszej rodziny od wielu, wielu lat.

Jedzenie zgodne z porami roku ma też inne zalety. Czy Wasze dzieci wiedzą, że truskawki dostępne zimą pochodzą z Hiszpanii, Maroka lub Turcji?  Te owoce nie są „takie same” jak  w czerwcu w Polsce. Dlaczego? Bo tylko w sezonie mają najwięcej właściwości odżywczych  i witamin. Są też smaczniejsze, bo dojrzewanie w słońcu, a nie pod folią, dodaje im słodyczy. Tak zaprogramowała je natura, a wszystkie pokarmy, które muszą przebyć długą drogę są zazwyczaj pełne konserwantów i innych substancji, które pozwalają im podróżować. Nie pozostaje to oczywiście bez wpływu na nasze zdrowie. Sezonowość  i lokalne pochodzenie jedzenia pozwala chronić środowisko. Dzięki niemu ograniczamy m.in. wydzielanie dwutlenku węgla do atmosfery. Raz na tydzień, w celach edukacyjnych i poznawczych możecie pokazać dzieciom  produkty sezonowe z innych części świata – np. awokado lub jadalne kasztany. Podstawą naszej diety powinno być jednak to, co jest dostępne tu i teraz.

Już wkrótce zapraszamy do przeczytania artykułu o gotowaniu jesienią!

Calendar for 2014, october