Świat na dziecięcym talerzu cz. 1 Kuchnia amerykańska

Jesień to dobra pora na eksplorowanie tajemnic kuchni amerykańskiej. I od razu przy tym terminie, pojawiają się dwie wątpliwości. Po pierwsze pisząc „amerykańska” mamy na myśli zwyczaje kulinarne, nie dwóch kontynentów, tylko w uproszczeniu,  Stanów Zjednoczonych. Po drugie, trudno jest uchwycić w ogromnej różnorodności, czym ta kuchnia się charakteryzuje i ciężko znaleźć jej wspólny mianownik. Niektórzy twierdzą nawet, że coś takiego jak kuchnia amerykańska w ogóle nie istnieje. Możemy mówić  tylko o poszczególnych kuchniach mniejszości narodowych zamieszkujących USA. Nie jest to jednak do końca prawda. Powstało wiele nowych dań będących fuzją międzynarodowych tradycji. Wiele potraw ma też związek, z krótką, ale niezwykłą przecież historią tego kraju. Inne, nawet jeżeli nie pochodzą z terenów USA, stały się ich symbolem.

Uczta dziękczynna

Kwintesencją kulinarnej kultury amerykańskiej jest święto dziękczynienia. Upamiętnia ono ucztę, która odbyła się dzięki pomocy jakiej Indianie udzielili pielgrzymom przybyłym do Nowej Anglii. Indianie nauczyli ich m.in. jak  uprawiać kukurydzę i radzić sobie w panujących tam, nieznanych nowoprzybyłym,  warunkach. Kiedy nastała jesień (święto dziękczynienia obchodzone jest w czwarty czwartek listopada) i pierwsze zbiory, wszyscy wspólnie uczcili udane plony. Jak mówi tradycja,  zjedzono wtedy indyka i to on gra główną rolę w trakcie tej wyjątkowej, amerykańskiej kolacji. Indyk pieczony jest w całości przez wiele godzin i jest dumą wielu amerykańskich gospodyń (i gospodarzy, którzy aktywnie włączają się w przygotowanie pieczeni). Przepisy na marynaty i farsz stanowią nierzadko kilkupokoleniowe, bardzo dobrze strzeżone skarby rodzinne. Do indyka podaje się sos żurawinowy, tłuczone ziemniaki lub puree, słodkie bataty i kukurydzę. Na deser zazwyczaj serwowane jest ciasto dyniowe (tzw. pumpkin pie). Ponieważ są to składniki ulubionych obiadów polskich dzieci (pieczony drób i ziemniaczki; )), przyrządźcie sobie podobną ucztę! Porozmawiajcie o historii Stanów Zjednoczonych i Indian, opowiedzcie na czym polega dziękowanie tego dnia i sami spróbujcie wyrazić wdzięczność za dobre rzeczy, które nas spotykają na co dzień i nie tylko. To piękna tradycja, a Wy na chwilkę możecie poczuć się jak mieszkańcy Ameryki; )

PS Nie zdziwcie się, gdy dzieci zapragną przywdziać strój cowboy’i lub Indian, a zabawa będzie kontynuowana długo po obiedzie…;) Na wszelki wypadek przećwiczcie wcześniej budowę wigwamu; )

Śniadanie po amerykańsku

Jaka jest różnica między naszymi rodzimymi naleśnikami i pancake’sami? Nie tylko w nazwie! Typowe amerykańskie śniadanie w weekend, to słodkie placki, mniejsze, ale grubsze i bardziej puszyste niż polskie. To gęste ciasto przygotowuje się na bazie maślanki, a nie mleka. W ramach kulinarnych eksperymentów spróbujcie polać je syropem klonowym (dostępnym w polskich supermarketach), może przypadnie Wam do gustu również ten smak Ameryki.

Jeżeli mówimy już o dziecięcych przysmakach, trudno nie wspomnieć o zdrowym i smacznym maśle orzechowym, które też często gości rano na stołach w USA. Jeżeli Wam posmakuje poszukajcie przepisu na wersję domową. Dzieci z przyjemnością pomogą w zamienianiu orzeszków ziemnych w pyszne smarowidło do kanapek;) Uważajcie tylko na ilości. Mimo, że masło orzechowe ma dużo zdrowych kwasów omega, witamin i pierwiastków, traktujmy je jako smakołyk, gdyż jest dosyć kaloryczne.

Królestwo fastfoodu

Poznając tę stronę kulinarnej Ameryki dzieciaki będą miały oczywiście szczególną frajdę J Hot dogi, hamburgery i frytki to przysmaki, których raczej na co dzień dzieciom odmawiamy.  Kiedy już jednak postanowimy sprawić pociechom przyjemność, wydobądźmy z tych potraw to co najlepsze. Najważniejsze jest by przygotowując burgery i hot dogi nie zapomnieć o warzywach. Frytki będą pyszne i nie tak tłuste, gdy pokroicie ziemniaki w spore cząstki, zblanszujecie kilka minut, a potem posmarujecie olejem (to zadanie dla dziecka) i upieczecie z termoobiegiem. Dla dzieci burger może mieć formę nie kotleta siekanego, ale mielonego (jednak z przewagą wołowiny). Nie zapomnijcie o plasterku sera, czyli istnej bomby wapnia. Spróbujcie przygotować też domowy sos pomidorowy, albo wybierzcie zdrowy ketchup bez dodatków.
Nawet paluszki rybne i kurczaka w panierce można przygotować w zdrowszej wersji – z dobrej jakości ryby i w pełnoziarnistej posypce. W trakcie gotowania koniecznie wytłumaczcie dziecku, jakich żywieniowych wyborów należy dokonywać i dlaczego.
Amerykańskie szybkie jedzenie to ciekawy pomył na menu na dziecięce przyjęcie – np. urodzinowe. Kupcie papierowe torebki podobne jak w barach szybkiej obsługi (często dostępne w sklepach AGD) i bawcie się dobrze!

Kid and father making burger together

Grill…a może barbecue?

Wykorzystując jeszcze ciepłe dni jesieni,  lub urządzając drugą część „dnia amerykańskiego” latem, pokażcie pociechom, jak mieszkańcy USA jedzą na świeżym powietrzu, ponieważ oni  uwielbiają jeść i spędzać czas z rodziną w przydomowych ogródkach, na tarasach i w miejskich parkach.  Pieczone żeberka, skrzydełka Buffalo (tutaj tylko trzeba uważać z ostrością potrawy) oraz pieczone na ruszcie burgery, to mięsna część amerykańskiego barbecue (do którego notabene koniecznie trzeba zrobić sos BBQ). Pamiętajcie jednak też o przepysznych grillowanych kolbach kukurydzy i czosnkowych grzankach.

Słodka Ameryka

Gdy nadejdzie czas deseru zdziwieni będziecie ile pysznych i cieszących oko słodyczy pochodzi z USA. Przecudnie dekorowane muffiny i babeczki (to idealna zabawa dla małych kucharzy, szczególnie początkujących),  donutsy czyli lukrowane pączki z dziurką, cheesecake (rodzaj sernika) i czekoladowe brownie to tylko kilka z przysmaków zza wielkiej wody.

Wątek meksykański…

Żywa i obecna w USA kuchnia meksykańska, jest dobrym pomysłem na płynne przejście do kolejnej kulinarnej przygody.. ale to w następnym odcinku naszego cyklu „Świat na dziecięcym talerzu”. Będzie prawdziwa fiesta!; )